IRT – Olennainen tietoisuustaito

Psychology Today-lehdessä on mielenkiintoinen artikkeli IRT:stä eli itsereflektiivisestä tietoisuudesta.  Artikkelin mukaan IRT:tä opetetaan nykyään tohtorin koulutuksessa psykologeille, mutta artikkelin kirjoittaja Gregg Henriques pitää sitä kansalaisille opetettavana perustaitona.  IRT on tärkeä tietoisuustaito, jonka avulla pääset kiinni oman tietoisuuteesi tutkimuksseen, jota myös introspektioksi kutsutaan. 

Sisäinen teatteri ei siis näytä  tässäkään valossa olevan mitään ”huu-haata”, vaan sen sisältämä IRT on olennainen minuutta peilaava tietoisuustaito. Ehkä muutaman kymmenen vuoden kuluttua harvat enää kantavat selässään painavia ajatusreppujaan. He kun kykenevät vapautumaan kehomieltä kuormittavista reppusisällöstä erilaisin itsehypnoottisin ja meditatiivisin harjoituksin ja IRF:n avulla, luovasti ja peilaavasti ilmaisten omaa sisäistä kokemustaan. Terapeutit ovat tukijoina, kun prosessi ei ota sujuakseen.


Tällä hetkellä näyttää muuten, että sekä meditaatio, että hypnoosi elävät renesanssiansa. Monet tutkijat pohtivat parhaillaan kuinka menetelmiä voitaisiin yhdistää (Hypnosis and Meditation – Towards and Integrated Science of Consciouss Planes).   Hypnoterapeuttina ja mindfulnessohjaajana,  minua kiinnostaa erityisesti se, kuinka muuttuneita tajunnantiloja voi käytää ”itsehoidollisesti” lisäämään oman elämän ohjausta. Kun ihmiset alkaisivat ottaa vastuuta yhä enemmän omasta terveyskäyttäytymisestään, olisi se valtava askel eteenpäin terveydellisen ja sosiaalisen kärsimyksen vähentämiseen. Ja tietty toisi myös säästöjä sosiaali- ja terveyssektorilla.

Gregg Henriques määrittelee IRT (Self Reflective Awareness)  metakognitiiviseksi taidoksi, jossa ihminen kykenee itse ajattelemaan ja reflektoimaan, peilaamaan, omia ajatuksiaan. Sisäinen teatteri on varsin simppeli tapa saavutat nopeasti meta-asema oman tietoisuuden kokemustiloihin, ja niiden sisältämiin (kehollisiin) tunteisiin ja ajatusmalleihin.  Jan Skyn kehittämä ESI – hallitsevan tilan tunnistus – on Sisäisessä teatterissa hyödynnettäviä näppärä ja nopea tapa astua metakognitiiviseen,tietoisuutta  tarkkailevaan asemaan.  Löydät nopeasti ESI mielitajukarttaasi luodessasi nimiä erilaisille ainutkertaisille tiloillesi. Tämän jälkeen voit lähteä havainnoimaan niitä. Se, että et samaistu tunnetilaasi (esim. Viha), vaan nimeät sen leikillisesti (katkera Rouva Otsaryppy), on valtava  harppaus eteenpäin omassa itsetuntemuksessasi. Onnistuneesta prosessissa vihatila lakkaa ohjaamasta elämääsi, sen sijaan sinä alat ohjaamaan sitä. Energiasyöpöt tilat lakkaavat kuormittamasta sinua ja vapaudut yhä enemmän luovuutesi ja  tähän hetkeen. 

IRT:llä rakennat varsin nopeasti monisärmäisen tarinan elämästäsi ja sen tapahtumista.  Itsekin olen muuten joskus koulutuksiani varten harrastanut tätä. Olen antanut erilaisten tilojeni kirjoittaa erilaisia leikillisiä tarinoita elämästäni.  Olen päästänyt tilani leikkimään syy- ja seuraussuhteilla, erilaisten merkitysten maailmoilla. Katkeroitunut Draama Queenini kirjoittaa hyvin erilaisen tarinan henkilöhistoriastani kuin esimerkiksi Anna, sivistynyt  hypnoterapeutti puoleni tai filosofinen puoleni Simone.  Uudistuva terveydenhuolto sivustolla olen kirjottanut oman elämäni tarinanaa, käyttäen hyväksi luovaa kirjoittamista ja reflektiivistä tietoisuuttani.  Tämä tietty on oivallusta tuottavaa leikkiä, eikä sitä pidä ottaa liian vakavasti.

Perusasenne IRT:ssa on omaa tietoisuutta havainnoivan, tarkkailijatilan löytäminen sekä  C.A.L.M  -asenne (Curious, , Loving, Motivated to Growth) eli  suomeksi utelias, hyväksyvä, rakastava asenne sekä motivaatio uuden oppimiseen.  Lisäisin tähän vielä leikillisyyden.  Ei pidä ottaa omia ajatuksiaan ja tunnetilojaan liian vakavasti.  Prosessia helpottaa, jos itse kukin saa kokemusta terapia-asiakkaana tai terapeuttisessa ryhmässä olemisesta. 

Vaikeat traumat kannattaa käsitellä ammattiauttajan kanssa yhdessä.  Suositteleekin Sisäisen teatterin harjoittajille terapiaa/terapeuttista ryhmää, mikäli on vakavia mielenterveysongelmia tai tuntee epävarmuutta ja pelkoa oman itsen tutkimukseen. Jos tulet mukaan Sisäisen teatterin leikkiin, kukaan muu ei ole vastuussa oman tietoisuuden tilojen prosessista kuin sinä itse.  Pyrimme kuitenkin luomaan mahdollisimman turvalliset puitteet prosessille erilaisin juurruttamis- ja egon vahvistusharjoituksin. Sinä kuitenkin otat viime kädessä vastuun itsestäsi. 

PS. Seuraava kurssiini löytyy tietoa täältä.   Tällä kurssilla saat kokemusta Sisäisen teatterin  IRT:stä ESI-työkalun avulla. 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s