Kuhmolaiset selviytyvät kyllä!

Jotenkin talvi 2016-2017 oli tuntunut ankealta Kuhmossa, vaikka työttömyys oli vähentynyt ja positiivista yhteisöllisyyttäkin oli ympärillämme. Kuitenkin oli myös yksinäisyyttä, avuttomuutta ja henkilökohtaista hätää. Varsinkin nuorempien ihmisten itsetuhoisuus järkytti montaa sellaistakin kuhmolaista, jonka lähipiiriä murhe ei ollut koskettanut.

Useammallakin taholla tuntui syntyneen tarve keskustella tapahtuneesta ja päivittää sitä tietämystä mitä eri tahoilla on olemassa ihmisten tukemiseksi erilaisissa vastoinkäymisissä. Sosiaalityön puoli taisi olla se, jolta aloite varsinaisesti tuli ja Kuhmon Mielenterveysseurassa asiaa oli myös pohdittu. Ja kun mielenterveyspalvelut, seurakunta ja Kuhmon kriisiryhmä olivat heti valmiit osallistumaan, päätettiin huhtikuisesta tapahtumasta, jonka nimeksi tuli Elämän kriiseistä ja menetyksistä selviytyminen – yhteisöllisyydestä voimaa.

Kinnusen Annelin johdolla tilaisuuteen saatiin sellaisen ammattilaisen ote, että myös tunteelle oli koko ajan sijansa. Alkutervehdyksen jälkeen sytytettiin hiljaisuudessa muutama kynttilä symboloimaan niitä menetyksiä, mitä kullakin osallistujalla mielessään oli. Ilman menetyksiähän meistä ei kukaan elämässään selviä.

Processed with MOLDIV

Pari läheisensä menettänyttä käytti sitten oman puheenvuoron. Niihin emme mene tässä sen syvemmin, mutta ensimmäisessä puheenvuorossa rohkea äiti Sirkku Piironen jaksoi jakaa tunteensa, kiitoksensa ja risunsakin kokemuksensa vaikeudesta huolimatta. Jopa ihmisten sanattomat osanotot voivat merkitä paljon. Mutta sitten on sitä “asioiden tietämisen” perusteella tapahtuvaa paskanjauhantaakin, joka ihmetyttää meistä jokaista, kun sitä täydellistä ja virheetöntä elämää elävää perhettä ei sitten etsittäessä kuitenkaan löydy, että heiltä saisi sen oikean elämän reseptin.

Eri tahojen kertoessa heidän mahdollisuuksistaan auttaa erilaisten kriisien keskellä on pakko nostaa esille muutamat ilahduttavat asiat:

1. Kuhmon kriisiryhmä on laajapohjainen, ammattimainen, kokenut ja ennen kaikkea valmiudessa niin, että joku ryhmän jäsen kyllä saadaan kohtuullisessa ajassa kiinni. Kehuja kriisiryhmän toiminnasta on saatu oman maakunnan ulkopuoleltakin

2. Mielenterveyspalvelujen puolella psykiatriseen sairaanhoitajaan saadaan yhteys kahden arkipäivän kuluessa akuutissa kriisitilanteessa.

3. Seurakunnan antama tuki kyselemättä ihmisen taustaa ja tekoja sai kiitosta.

4. Valtakunnallisesti auttavia tahoja on puhelimen tai internetin kautta saavutettavissa paljon.

+++
Kalevalan työterveyden lääkäri Lyyli Seer kertoi, miltä kriisit näyttävät lääkärin työssä. On tilanteita, joissa lääkehoidolla saadaan tilannetta rauhoitettua niin, että ihminen löytää voimavaroja itsestään kriisin käsittelyyn. Elämän kriisien hoitaminen on moniammatillista yhteistyötä!

Anne Tuikka, tämän tilaisuuden keskeinen ideoija ja moottori kertoi, kuinka sosiaalitoimi voi tukea erilaisiin sosiaalisiin ongelmiin joutuneita ihmisiä. Aikuossosiaalityöhön voi ottaa yhteyttä, jos tarvitset apua ja ohjausta erilaisiin elämän kriiseihin kuten esim.velkaantumiseen tai kun tarvitset palveluohjausta. Sosiaalitoimeen kuuluvat myös vammaispalvelu, kehitysvammahuolto, lastensuojelu ja lastenvalvonta. Lisäksi sosiaalitoimi tekee monialaista yhteistyötä tarvittaessa. Olet arvokas juuri sellaisena kuin olet: ota heihin rohkeasti yhteyttä.

Kajaanin Spartakin edustajan Mikko Leskinen puheenvuoro itsetuhoisesta elämästä oli karu ja pysäyttävä. Hengissä selviytyminen erilaisista tempauksista on välillä ihan tuurista kiinni, ja jotkut päihteitä ja huumeita käyttäneestä kaveriporukasta olivatkin jo menehtyneet. Mikko lohdutti meitä kuhmolaisia kertomalla, että paskanjauhantaa on muuallakin kuin vain Kuhmossa.

Seurakunnan edustajan Jaakko Kupiaisen puheenvuorossa oli sitä ihmettelyä ja hämmennystä kuin jokaisen tavallisen kuolevaisen elämässä kriisien keskellä pitääkin. Yksin pärjäämisen ja täysillä puurtamisen mentaliteettia olisi pyrittävä horjuttamaan ja osattava olla ennen kaikkea itselleen armollinen.

Illan nuorena helmenä oli nuori pirteä nainen, Kati Pöllänen, joka turhaan itseään väheksyen kertoi parista kaveriensa kanssa järjestämästä yksinäisten tapaamisesta. Ensimmäisellä kerralla osallistujia ei vielä ollut paljoa, mutta seuraavalla kerralla jo parikymmentä. Ja tulipa tosiaan mieleen, että joskus voi olla aloitteellinen ilman taustaryhmääkin – jos me mielenterveysseuran jo harmaantuneet edustajat järjestäisimme illan yksinäisille, niin moni jäisi tulematta paikalle leimautumisen pelossa.

Me Kuhmon Mielenterveysseurasta toimme kehään ilouutisen Kainuun kriisikeskuksesta: Saamme jatkossa kerran viikossa, keskiviikkoisin, Kuhmoon kriisityöntekijän Peppiina Hakkaraisen, kuuntelemaan ihmisiä arjen kriiseissä ja murheissa. “Kriisipuuroa” joutuu jokainen syömään jossain elämän vaiheessa. Esittelimme sitten myös monipuolisia Suomen Mielenterveysseuran nettipalveluita, esimerkiksi nuorten Sekaisin-chattia, työikäisten Solmussa-chattia sekä kriisistä selviytymisen Selma-ohjelmaa.

Illan synkästä teemasta huolimatta keskustelu oli hengeltään kohottavaa ja kannustavaa, ja illasta jäi Aleksi Kiveä lainaten tuntu: “Hyvä täällä sittenkin päällimmäisenä keikkuu!”

Kiitos yleisölle. Kiitos alustajille.

Tämän blogin kirjoittivat yhdessä Kuhmon Mielenterveysseurasta Kati Sarvela ja Ari Huotari. (Tykkää sivustamme facebookissa)

Yhteystietoja – Mistä voi hakea apua kun elämä kriisiytyy?
Kainuun Kriisikeskus

peppiina.hakkarainen@kainuunkriisikeskus.fi , Ajanvarausta 044 7826030
Kuhmon mielenterveystoimisto, ajanvaraus p. 044 7970366

– mielenterveyspalvelut http://sote.kainuu.fi/aikuispsykiatria

– kriisiryhmä http://sote.kainuu.fi/kriisiryhmien_yhteystiedot

– riippuvuuksien hoito, päihdetyö http://sote.kainuu.fi/paihdehuollon_palvelut
Kuhmon seurakunta, ma – pe klo 9.00 – 14.00 Kirkkotie 6-8 88900 Kuhmo  puh. (08) 6172 371 (vaihde), 044 738 4300 sähköposti kuhmo.seurakunta(at)evl.fi

Kuhmon sosiaalitoimisto, ajanvaraus ma-pe klo 9-12, p. 08-61565730http://sote.kainuu.fi/sosiaalityo

Spartak Kajaani Ry, Mikko Leskinen, Hankevastaava, VpjPuh. 044 9811125 https://www.facebook.com/spartakkajaani/

Tuki- ja kriisipuhelimia sekä nettipalveluita http://sote.kainuu.fi/tuki_ja_kriisipuhelimet_seka_nettipalvelut
Kuhmon Mielenterveysseura , sarvela.huotari@gmail.com, Suomen Mielenterveysseuran tietoa kriiseistä: http://www.mielenterveysseura.fi/fi/tukea-ja-apua
Chatteja ja puhelinpalveluita:
Palvelevan puhelimen palveleva chat, http://www.kirkonkeskusteluapua.fi/
tukinet.net : sekasin-chat nuorille ja solmussa-chat aikuisille
MLL nuortennetin chat
Kriisipuhelin: 010 195 202 arkisin klo 9.00– 07.00 sekä viikonloppuisin ja juhlapyhinä klo 15.00–07.00

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s