Valta korruptoi – lääkkeeksi tietoisuustaitoja

”Me too” liikettä on ollut kiintoisaa seurata. Nyt on Suomessa vuorollaan tehty läpinäkyväksi, miten seksuaalista ahdistelua esiintyy poliittisessa eliitissä, eduskuntatalossa.

Dacher Keltner on psykologian professori Berkeleyn yliopistosta. Seuraavassa lainaan hänen ajatuksiaan kirjasta Emotional Intelligence -Mindfulness (HBR Emotional intelligence Series, 2017).

Keltner on käyttäytymistieteellisissä tutkimuksissa havainnut kiusallisen asian. Ihmiset saavat tavallisesti valtaa sitä kautta, että he ovat empaattisia, avoimia ja yhteistyöhaluisia. Tämä on ristiriidassa sen asian kanssa, että ne, joilla on valtaa, ovat tutkimusten mukaan todennäköisemmin ylimielisiä, itsekkäitä ja saattavat osallistua epäeettisen toimintaan. Vallalla on ikävä taipumus korruptoida.

Keltner kutsuu tätä ilmiötä vallan paradoksiksi. Ihmiset nousevat tyypillisesti valtaan, kiitos hyvien ominaisuuksiensa. Mitä korkeammalle he sitten kiipeävät hierarkioiden portaissa, sitä enemmän he menettävät hyviä ominaisuuksiaan. Muutos voi tapahtua hämmästyttävän nopeasti. Keltner tuo esille, että tutkimukset 27 maasta, osoittavat, että rikkaat henkilöt todennäköisemmin hyväksyvät epäeettistä käyttäytymistä, kuten lahjusten vastaanottoa ja veronkiertoa.

Lisäksi esimerkiksi kokouksissa, henkilöt joilla on valtaa, käyttäytyvät helpommin sopimattomasti. He voivat keskeyttää toisen puhetta, korottaa ääntä, tehdä muita asioita (multitasking) ja sanoa loukkaavia asioita.

Voimmeko estää vallan paradoksia toteutumasta? Kyllä. Se on Keltnerin mukaan mahdollista. Voimme tehdä sen kehittämällä vallankahvassa olijoiden tietoisuustaitoja. Esimerkkinä Keltner esittää seuraavan: Valta voi tuoda yksilölle omnipotentin maanisen tunteen kaiken hallinnasta. Vau, minulla on tunne, että voin hallita nyt koko maailmaa ? Henkilö voi ottaa tämän tunteen havainnoinnin ja reflektoinnin kohteeksi (=kaksoistietoisuus).

Kun kykenemme oman tietoisuutemme tarkkailuun, havainnointiin ja ohjaamiseen, on epäeettinen käyttäytyminen epätodennäköisempää. Voimme ottaa Keltnerin mukaan myös omat turhautumamme tarkkailun kohteeksi, jolloin emme helposti lähde osoittaman mieltämme ja kiukuttelemaan toisille, samaistumalla tunnetilaan. On tärkeää myös reflektoida omia totunnaisia toimintamalleja.

Valtaa omaaville olisi erityisen tärkeää tehdä tietoisuustaitoharjoituksia, joilla lisätään empatiaa, kiitollisuutta ja anteliaisuutta. Niiden on todettu olevan hyödyllisiä taitoja varsinkin johtajille. Dacher Keltner luettelee artikkelissaan erilaisia tapoja harjoittaa mainittua kolmea asiaa.

Oma mielipiteeni on, että tietoisuustaidot ovat ensiarvoisen tärkeitä meille terveydenhoidon ammattilaisille. Meidänhän rakenteet ovat vielä kovin hierarkisia. Rakastuminen omaan valtaan on erityisen vahingollista johtajilla sote-rakenteissa. Itsereflektio, kiitollisuus, myötätunto ja anteliaisuus tulisi olla sote-järjestelmän kulmakivet. Sote-järjestelmämme on parhaillaan paitsi taloudellisessa myös syvässä arvo- ja uskomuskriisissä.

Kehittämällä vallankahvassa olijoiden tietoisuustaitoja, tavallisten kansalaisten kunnioitus päätöksentekijöistä kohtaan säilyy, ja jo menetetty luottamus, saattaa palautua. Tällä hetkellä ilmassa on liian paljon epäuskoa valtarakenteiden eliitin vilpittömyyteen ja hyväntahtoisuuteen. Keltnerin ajatuksia lukiessa tulee tunne, että näiden katoamiseen on valitettavasti olemassa tieteellisiä perusteita.

Näen oman toimintamme Yhdistävä Lääketiede ry:ssä, ja järjestämämme ensimmäisen Iloa ja Toivoa -tapahtuman, kummankin tähtäävän moniammatilliseen, arvostavaan, poikkitieteelliseen ja -taiteelliseen yhteistyöhön. Voimme kehittää kokemuksellisilla menetelmillä yhteistyökykyämme, empatiataitojamme, myötätuntoamme ja kiitollisuutta. Yhdessä oppien voimme purkaa vallan paradoksin tuottamia sote-ongelmia.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s