Homo homini lupus – Eli ihminen on ihmiselle susi?

– Ari Huotari –

Vuodenvaihteen Kuhmolaista lukiessa huomasin Kuhmon kaupunginvaltuuston kirjanneen strategisia uhkakuviaan ja laittaneen ykkössijalle pedot. Ja ovathan pedot malliksi puhuttaneet omalla kylälläkin, kun hirvenmetsästyksen yhteydessä yksi hirviporukan jäsen joutui ampumaan suden koiransa kimpusta. Lisäksi Lentiirasta ammuttiin pihoissa ja kyläkeskuksessa toistuvasti liikkunut susi. Muualla Kuhmossa on susille menetetty koiria ja lisäksi kiivasta ja kiihtynyttäkin keskustelua ovat herättäneet tutkimus- ja kuvaushaaskat.

Muutama päivä sitten Kuumussa käydessä oli parin tunnin aikana Siirtolassa sähköä vain hetken aikaa, eikä se minua ehtinyt isommin haitata. Siellä vakituisesti asuville haitta lienee huomattavasti suurempi, kun osassa kylää oltiin jo kolme vuorokautta ilman sähköä. Naapuripitäjissä tilanne on vielä tukalampi, ja siellä on ollut jo tietoliikenneverkkokin hyytymässä ja pahimpana riskinä hätäpuhelut estymässä.

Lumen painosta sähkölinjoille kallistuvat ja kaatuvat puut eivät ole ainoa talvinen haittatekijä Kainuun kylillä. Sähkölinjoilla on haittana myös ilmajohtoihin kertyvä huurre, jota saattaa olla johdolla 20 senttiä paksusti ja johdot roikkuvatkin toisinaan yllättävän lähellä maata. Tykkylumi oli lisäksi pari päivää sitten kaatanut puita teillekin, ja eivät ne tien kunnossapitoa ja liikennettä ainakaan helpota, jos eivät järeälle kalustolle ole isommin haittanakaan. Ja ilman puitakin tiet tuppaavat olemaan pitkään auraamattomia runsaamman lumentulon jälkeen. Toisaalta onhan siihen syrjässä liikkuvat tottuneetkin ja osaavat varata liikkumiseen aikaa.

26165319_10156047156184375_1802601172078635462_n

Tilanne on tällä hetkellä taas hallinnassa ja toivottavasti pitkiä sähköttömiä jaksoja ei tulekaan. Vaan joskushan niitä taas tulee. Kuhmo on jäänyt viime vuosina useammalta myrskyrintamalta sivuun ja kaatuneet puut on saatu parissa päivässä pois sähkö- ja tielinjoilta. Muualla Suomessa myrskytuhojen kanssa on kipuiltu enemmän, ja sähköttömyyden myötä on langattomien tukiasemien mykistyessä oltu sitten jo pitempäänkin pulassa. Tietoliikenteen pysähtyessä paikannuspalvelutkaan eivät ole toimineet ja esimerkiksi puunkuljetusjärjestelmät tietoliikennettä jo tarvitsevat päivittäiseen sujuvuuteen.

 

Olemmeko me kuhmolaiset nykyään liian luottavaisia, että asiat sujuvat aina mutkattomasti, vaikka luonto vähän näyttäisikin voimiaan? Välillä ainakin minua askarruttaa esimerkiksi tiestön kunto ja sen nykyinen kunnossapito alihankintoineen. Lumi ei ole ainoa ajo-olosuhteisiin liittyvä haittatekijä, vaan tien huono kuntokin tuntuu nykyään alemman luokan teillä mennen huonompaan suuntaan. Puunkorjuuketjun toiminta alkaa olla uhattu tiestön kunnon kannaltakin eikä vain roudattomien talvien vuoksi.

 

Entä jos ongelmia kasautuu, eli saamme laajempia myrskytuhoja ja huonosti organisoidut ylläpitojärjestelmät yhtä aikaa? Kuka kokisi pedot uhaksi, jos tiestö ei ole kunnossa eikä tietoliikennekään toimi. Parissa viikossa alkaisi monen kuhmolaisen työtkin estyä, kun puu ei liikkuisi sitä jalostaviin yrityksiin eikä kunnolla niistä eteenpäinkään.

 

Vaan ehkäpä kuhmolaisilla päättäjillä oli mielessä tuo otsikon latinankielinen lausahdus, eli he katsoivat ihmisenkin kuuluvan petojen sukuun. Luonnonvoimien ohella me metsien keskellä elävät ja siitä toimeentulon enemmän tai vähemmän suoraan saavat olemme myös suurempien keskusten päättäjien armoilla voimavaroja kohdistettaessa. Harkitsematon ja laajoja kokonaisuuksia huonosti hahmottava päättäjä tai hankintaurakan saanut yrittäjä saattaa silloin olla kuhmolaiselle se uhkaavin peto.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s