Mitä on hypnoterapia?

Hypnoterapia on yleensä lyhytterapiaa tai henkistä valmennusta, jota tehdään hypnoosissa. Hypnoosia on määritelty monella eri tavoin. Itse ajattelen, että se on erityislaatuinen vuorovaikutussuhde, jossa sekä hypnoterapeutti että asiakas jakavat yhteisen muuntuneen tajunnantilan, hypnoosin. Näin prosessin onnistuessa muuntuneessa luovassa transsissa, hypnoositilassa, asiakas löytää uuden näkökulman ongelmaansa.  Hän hyödyntää transsissa peilisolujaan. Koska asiakas on terapiaan tullessa ”jumissa”, voi hypnoterapeutti toimia hänen ylimääräisenä peilinä, jonka suggestioiden avulla solmu aukeaa.

Toisesta näkökulmasta ajatellen, hypnoosi on tila, jossa ihminen fokusoi huomionsa siten, ettei kriittinen ja järkevä puoli itseä terrorisoi vapaata ja luovaa ajattelua. Suhtaudumme avoimen uteliaasti kaikenlaisiin ajatuksiimme.

Onnistuneessa hypnoterapiassa korostuu asiakkaan itseohjautuvuus  ja oma asiantuntijuus. Ihminen itse on paras omien ongelmiensa ratkaisija.  Perimmiltään kaikki hypnoosityöskentely on itsehypnoosia. Prosessissa hypnoterapeutilta vaaditaan läsnäolon taitoja. Vain olemalla täydellisesti läsnä asiakkaallen, voidaan saavuttaa riittävän hyvä tunneyhteys, jota myös raportiksi kutsutaan.

cc play.google.com

Hypnoterapiassa voidaan ihmistä auttaa oppimaan ja hyödyntämään erilaisia muuntuneita tajunnan tiloja (hypnoositila, itsehypnoosi, luovat transsit, hyväksyvä läsnäolo eli ”mindfulness”), jolloin hän tulee entistä tietoisemmaksi omista emotionaalisista tiloistaan ja niiden opituista, joskus jäykistyneistä ajattelumalleista, erilaisista tietoisuutensa osista.

Australialainen Jan Sky käyttää sisäisten tilojemme kuvaamiseen käsitettä sosiaalinen maisema. Olemme oppineet kulttuurisesta ympäristöstämme tietyt tunnetilat, ajattelu- ja käyttäytymismallit. Minätilojen terapiassa, joka on oma erityisen kiinnostukseni kohde, näitä tiloja kutsutaan minätiloiksi. Minätilat muodostavat sisäisen sosiaalisen maisemamme.

Muuntuneissa tajunnantiloissa kuten hypnoosi ja hyväksyvä läsnäolo, ihminen voi saavuttaa fokusoituneita metatiloja, joissa hän oppii tunnistamaan ja luokittelemaan omia ajatuksiaan luovasti ja hyväksyvästi. Ihminen lakkaa torjumasta omia ajatuksiaan. Ihminen voi oppia tutkimaan itseään hyväksyvästi, itselleen läsnäollen, itsehypnoosissa. Hän lakkaa olemasta apina-ajatustensa orja. Sen sijaan itseohjautuva ihminen kykenee yhä paremmin valitsemaan itsensä. Hän voi vaikka kehittää draamaälyänsä, kykyä leikkiä omassa sosiaalisessa maisemassaan.

Hypnoosi on ollut kautta aikojen lääketieteen holistinen näkökulma: Hypnotisoijat ovat jo vuosisatoja sitten hoitaneet myös kehon psykosomaattisia vaivoja hypnoosissa. Keho ja mieli eivät ole erillisiä toisistaan, vaan minätilamme ovat myös somaattisia, kehollisia kokemuksia ja tiloja. Keholliset tuntemuksemme ovat avaimia syvempään itsetuntemukseen.

Hypnoosin mainetta on pilanneet lukemattomat maagiset lavahypnotisoijat, jotka hypnoosinäytännöissä laittavat ihmiset tekemään erilaisia temppuja tai lupaavat ”itsehoito-oppaissaan” rahaa, menestystä ja mainetta. Ei ihme, että monet ihmiset suhtautuvat kriittiseti hypnoosin. Hypnoterapiassa terapeutti ei manipuloi ihmistä, vaan ihminen itse manipuloi haluamallaan tavalla itseään, hyödyntäen ja peilaten hypnoterapeutin osaamista. Asiakas itse valitsee  arvonsa ja uskomuksensa.

Vaikka ”hypnos” sanan juuret ovat nukkumisessa, se ei ole tavallista nukumista. Sen sijaan se on hereillä olemista. Ihminen on avoin omalle sisäiselle kokemusaailmalleen. Eräässä koulutuksessa kerrotaan kiitollisesta naisesta, joka lopetti tupakanpolton hypnoosin jälkeen. Asiakas nukkui koko istunnon, ei kuullut eika puhunut mitään, ja hän oli istunnon jälkeen sanomattoman onnellinen siitä, kuinka hypnoosi muutti hänen elämänsä. Tämä henkilö ei ollut hypnoosissa. Sen sijaan hän nukkui. Tavallinen lumevaikutus paransi potilaan.

Toisaalta, jotkut väittävät, että hypnoosi on juuri sitä, että hyödynnetään lumevoimia. Ihminen itse parantaa itsensä myönteisin, itseä vahvistavin suggestioin. Toisaalta, mikä kummallisinta, hypnoosi saattaa parantaa silloinkin, kun henkilö itse ei usko hypnoosiin. Minätilojen terapian näkökulmasta katsottuna tämä ei ole kovinkaan outoa. Meissä on monta osaa.  Ihmisessä voi olla joku huonommin tiedostettu minätila, osa joka uskoo hypnoosiin. Suggestiot vahvistavat tätä tilaa. Ihminen ei kuitenkaan tee hypnoosissa asioita, jotka ovat aidosti vastoin hänen arvo- ja uskomusmaailmaa.

Hypnoosi ei ole tila, jossa nukutaan. Sen sijaan se on voimakkaan tietoinen tila, jossa ihminen saavuttaa rentoutuneessa tilassa yhteyden tietoisuutensa eri osiin, myös syviin tiedostamattomii osiin,  kun päivätietoisuuden normaalit opitut ajattelumallit siirtyvät syrjään.  Transsissa henkilö voi kuunnella tunteitaan ja muistojaan,  omaa kehoaan  ja  näin oppia uusia käyttäytymismalleja. Tietokonekielellä voitaisiin sanoaa että hypnoosissa voi tapahtua ohjelmien päivitystä. Monia meitä ohjaa epäajankohtaiset ja vanhentuneet toimintamallit, jotka tuottavat sisällämme ristiriitaa ja ahdistusta.

Tänä päivänä hypnoterapeutit hyödytävät yhä enemmän hyväksyvää läsnäoloa ja auttavat asiakastaan kehittämään mielitajua. Jälkimmäisen -mielitajun – on tehnyt tunnetuksi psykiatri Dan Siegel. Mielitaju on ihmisen kykyä hahmottaa ja aistia omia tietoisuuden erilaisia tiloja ja osia, jota kautta ihminen kykenee yleensä paremmin hahmottamaan myös toisen ihmisen erilaisia tietoisuuden tiloja.

++++++++++++++++

(Otan vastaan hypnoterapia-asiakkaita Kuhmossa ja Kajaanissa.  Sosiaaliset pelot, työnohjaus ja henkinen valmennus ovat osaamisalueitani.   kati.sarv58 (at) gmail.com. Vedän myös koulutuksia ESI@ eli HTT@ ja Sisäinen teatteri@ -menetelmistä).

Kirjoja menetelmistä löytyy täältä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s