Kati

Olen nimeltäni Kati Sarvela, ja otan vastaan työnohjaus- ja valmennusasiakkaita vastaan sekä Kuhmossa että Kajaanissa (esisuomi@gmail.com). Teen työnohjaus- ja valmennustyötä myös Skypen kautta.  Autan asikkaitani myös erilaisten fobioiden, kuten tenttipelon, hammashoitopelon ja muiden sosiaalisten pelkojen kanssa. Opetan tietoisuutaitoja ja itsetuntemusta: annan asiakkailleni myös usein kirjoitustehtäviä kotitehtäviksi. Jokainen ihminen voi kasvaa oman itsensä parhaaksi asiantuntijaksi. Koulutukseltani olen hammaslääkäri, hypnoterapeutti, mindfulness -ohjaaja ja opiskelen tällä hetkellä sensomotorista psykoterapiaa.

DSC_7495B

Valitsin blogini nimeksi ”Anna ja hänen ystävänsä”, minä, Siirtolan Emäntä koen olevani monitilainen minuus.  Muodostun siis erilaisista osistani, tai tiloista,  Annasta ja hänen viidestätoista ystävästään. Ne ovat pikemminkin eri minätilojani, joita käytän hyväksi oman identiteettini kanssa leikkimisessä, dialogisen minuuteni luomisessa.

Ylläpidän myös sivustoja hammashoitopelko.fi ja katisarvela.com.

”Leppoistin” elämääni pakenemalla kiireisestä Etelä-Suomesta tänne luonnonkauniiseen Pohjois-Kuhmoon. Asumme ja kunnostamme metsätilaamme, Siirtolaa, majoitusta ja pienmuotoista kurssitoimintaa (terapeuttinen kirjoittaminen, parisuhde valmennus)  varten. Teemme yhteistyötä myös Domnan pirtin kanssa.

Elämä on välillä kovastikin heitellyt. Kriisini (avioeroni, rintasyöpä, melanooma, masennus)  ovat kuitenkin olleet parhaita opettajiani.  Harrastuksiani ovat filosofinen ja psykologinen kirjallisuus sekä kaunokirjallisuus.  Uskon, että ihminen voi oppia paljon menetelmiä, joilla hän voi parantaa elämänlaatuaan ja vastustuskykyään.

Erityisen läheinen mentelmä on minulle reflektiivinen kirjoittaminen ja viimeaikoina myös maalaaminen. Huomasin onnekseni,  että omassa sisäisessä pimeässä kaupungissani  oli kätkettynä eheytymiseni avaimet. Elämässä ei ole valoa ilman varjoja. Tämän kun oivaltaa, niin elämä alkaa ikään kuin itsestään kantamaan. Nykyää teen päivittäin erilaisia mindfulness- tai mielikuvaharjoituksia affirmaatioineen.

Elämme nyt tyytyväistä ja arkista elämämme täällä perukassa. Meillä on elämänsisältönämme ja ilonamme nyt tämä pikkuriikkinen tilamme, Siirtola, mieheni syntymätilan lähellä, Pohjois-Kuhmossa. Täällä harrastamme marjastusta,kalastusta ja luonnossa samoilua. Lisäsärvintä leivän päälle teen osa-aikaisena hammaslääkärinä, työnohjaajana  ja eheyttävän kirjoittamisen opettajana. Sain vuosi sitten valmiiksi toisen kirjani  Sisäisestä teatterista. Omien tilojen tuntemus on metakognitiivinen taito. Elämän laatu voi kummasti parantua, kun opit ohjaamaan erilaisia sisäisiä tilojasi.

Tässä erään syövästä toipuneen naisen ajatuksia (Rachel Naomi Remen/Kitschen table wisdom): Ennen kun oli sairas, olin kaikesta niin varma. Tiesin mitä halusin. Ja milloin halusin. Yleensä myös tiesin, mitä pitää tehdä, saadakseni haluamani. Kuljin ympäriinsä kädet ojossa: “Haluan Omenan!”. Usein sainkin granaattiomenan. Olin niin pettynyt, etten vaivautunut edes tutkimaan, mikä tämä hedelmä oikein oli. Itseasiassa, en usko, että koskaan edes näin sitä.  Maailma oli minulle jaettuna omeniin ja ei-omeniin. Minulla oli omenasilmät. Ja niillä näki vain ei-omenia ja omenia.

Myös minulla oli omenasilmät. Kaaottisen pirstoutuneen identiteettitarinani kautta, Annan ja hänen ystäviensä avulla,  löysin pimeästä kaupungista, erään huoneiston lukitusta komerosta, itselleni uudet silmät. Tämän jälkeen maailma näyttää huomattavasti rikkaamalta. Uusilla silmilläni näen muun muassa   banaaneja, appelsiineja,  mansikoita, omenia ja etenkin lakkoja, puolukoita, juolukoita, variksenmarjoja, viinimarjoja ja sieniä!

Lopputyöni hyponterapiassa tein integratiivisesta hypnoterapiasta, eli siitä, kuinka hypnoterapeutti voi yhdistellä erilaisia viisausperinteitä asiakkaansa maailmankuvan mukaan. Nykyään opetan enimmäkseen asiakkailleni itsehoidollisia menetelmiä, joilla he voivat vähentää stressiänsä.

Tässä joitakin maalauksiani. Opettajani on kuhmolainen taitelija Urho Kähkönen.

WP_20141202_006[1]WP_20140402_001InstagramCapture_5641578b-5a09-4485-89be-218eb858835c_jpg[1]WP_20150213_002[1]WP_20140728_004[1]WP_20150228_008WP_20150228_009WP_20150228_007

5 thoughts on “Kati

  1. Moi Kati! Löysin juuri blogisi ja pidän siitä paljon.
    Olen etsinyt kaltaistasi henkilöä ja uskon tietotaidollasi voivani saada näkökulmaa mieltäni askarruttaviin kysymyksiin. Voisin lähettää sinulle s.postia ja kertoa vähän itsestäni?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s