Mielitajua kaikille -— kansalaisista johtajiin

Koska tällä hetkellä usko vanhoihin auktoriteetteihin ja valtarakenteisiin on hiipumassa, tarvitaan suurta panostusta ihmisten itsesäätelykyvyn, itsesäätöisyyden, lisäämiseen. Muuten yhteiskuntamme voi pahimmassa tapauksessa ajautua kaaokseen tai totalitarismiin.

Itsesäätöisyys merkitsee sitä, että ihmisillä on tunne- ja tietoisuustaitoja, joilla he kykenevät integroimaan eli eheyttämään, kokoamaan, omaa sisäistä maailmaansa. Tämän taidon kehittyminen voi tapahtua terveissä yhteisöissä arvostavalla, rakkaudellisella, vuorovaikutuksella ja koulutuksella. Erityisen tärkeää on hyvän vanhemmuuden tukeminen.

Ihanne yhteiskunnassa terveet, itse apua saaneet ja henkisesti kohtuullisen hyvinvoivat aikuiset, opettavat lapsille ja aikuisille tietoista läsnäoloa, itsemyötätuntoa, luovaa tunneilmaisua ja tunteiden säätelyä. Tällöin vähitellen tarvitaan yhä vähemmän asiantuntijoita, koska kasvamme teveimmiksi yhteisöiksi, paremmiksi toinen toistemme tukijoiksi ja auttajiksi.

Integraatiota, henkilökohtaista eheyttä ja kukoistusta, edistävien taitojen kehittäminen tuo tullessaan monia hyviä asioita. Alamme arvostaa muita ihmisiä ja heidän erilaisuutta enemmän. Opimme joustavuutta, kimmoisuutta, väkivallatonta, rakkaudellista, vuorovaikutusta. Kun hyväksymme itsessämme oleva heikkoudet ja epätäydellisyyden, suhtaudumme myötätuntoisemmin myös muiden ihmisten rikkinäisyyteen ja keskeneräisyyteen. Nk. mielitajumme kehittyy.

Mielitajulla psykiatri Dan Siegel viittaa kolmeen asiaan, minätietoisuuteen, tunteiden säätelyyn ja ihmissuhdetaitoihin, joita kukin voi kehittää läpi elämänsä. Niiden avulla vähitellen ihminen tunnistaa itseytensä, oman ainutkertaisuutensa, ja alkaa näkemään muiden erityislaatuisuuden selkeämmin. Ihminen tunnista erilaisuuden itsessään, ”ketkä hänessä puhuu ja toimii” (opitut perheen ja kulttuurin uskomukset, arvot ja normit). Mielitaju mahdollistaa harmonista toimintaa moniäänisyyden keskellä.

Kun mielitajumme kehittyy, tunnereagoitimme vähenee. Opimme toista ihmistä arvostavaa, väkivallatonta, vuorovaikutusta, dialogia. Kun kohtaamme uusia vaikeita tilanteita, emme reagoi jäykästi emmekä mene tunnetilaan, esimerkiksi ylimielisyyteen, viha- tai pelkotilaan.

Terveissä yhteisöissä tuetaan ihmisiä kehittymään ja kasvamaan henkisesti ihmisinä. Heitä autetaan henkilökohtaiseen kukoistukseen. Kun ihminen kykenee ottamaan enemmän vastuuta omista asioistaan, kypsyy hän ottamaan vastuuta muista ihmisistä.

Vasta kun ihmiset ovat kyllin kehittyneitä tiedostamaan vastuunsa omasta ja yhteisönsä hyvinvoinnista, voidaan vastuu ja valta antaa turvallisesti heille. Erityisen tärkeää itsesäätöisyys ja rakkaudellinen, toista arvostava vuorovaikutus, on siksi johtajilla ja poliittisilla päätöksen tekijöillä.

Kuva mukaellen Dan Siegeliä. Kun meillä on mielitajua, tietoisuutemme erilaistuu, mutta myös eheytyy, integroituu. Olemme joustavia, muutokseen kykeneviä, kokonaisempia, energisiä ja vakaampia. Soudamme levollisesti tietoisuuden joessa, takertumatta rantatörmille. The Whole-Brain Child: 12 Revolutionary Strategies to Nurture Your Child’s Developing Mind” by Daniel J. Siegel, M.D. and Tina Payne Bryson, Ph.D. #mielitaju #tunnetaidot #tietoisuustaidot

Olemme tällä hetkellä ennen näkemättömien ekologisten ja yhteiskunnallisten haasteiden äärellä. Siksi meidän tulee vaatia johtajiltamme ja päättäjiltä itsesäätelykykyä ja väkivallatonta, arvostavaa, keskinäistä vuorovaikutusta. Ruohonjuuritasolla on jo valtavasti osaamista näihin liittyvistä asioista. Vain erilaisia ideologisia ja uskonnollisia näkökulmia myötätuntoisesti kuunnellen, voimme ratkaista tulevaisuuden valtavat haasteet.

Meillä tulisi olla päättäjien keskuudessa nollatoleranssi toisia ideologioita ja uskontoja mollaavalle väkivaltaiselle, alistavalle ja ylimieliselle vuorovaikutukselle. Siitä saattaisi lähteä liikkeelle yhä laajemmalle leviävä yhteiskunnallinen myönteinen muutos, jossa ihmiset kypsyvät ottamaan vastuuta kaikkien ihmisten ja luontokappaleiden hyvinvoinnista. Erilaiset näkökulmat todellisuuteen ovat yhteiskunnallisen elämän ja kulttuurin rikkautta, eikä jotain, mitä pitäisi pelätä. Tarvitsemme nyt kipeästi terveitä yhteisöjä ja moninaisia näkökulmia tuottamaan uusia oivalluksia suurten muutoksien äärellä.

Päättäjien ja johtajien tulisi olla esimerkillisiä kansalaisia tässä suhteessa. Pitäisikö ottaa käytännöksi valituille kansanedustajille ja kuntapäättäjille Tietoisuuden ohjauksen ajokortti?

PS. Kesä on mennyt kirjaa kirjoittaessa (Inhimillisyyden vallankumous — Iloa ja toivoa terveydenhoitoon, Basam Books, 2018). Olen yksi toimittajista sekä kirjan seitsemästä kirjoittajasta. Olen aktiivisesti tehnyt päivityksiä Iloa ja Toivo -sivuille Facebookiin. Kirjastamme tarjoan täällä blogissani pian lisätietoa.

Jätä kommentti