Itsehypnoosi tietoisuustaitoina – apu lääketieteellisiin toimenpiteisiin

Kaikki hypnoosi on perimmiltään itsehypnoosia

Kaikki hypnoosi on perimmiltään itsehypnoosia, näin väittävät monet tutkijat. Tietoisuudellamme on kapasiteetti tehdä monenlaisia asioita, joita harva ulkokohtaisuuksiin keskittyvässä kulttuurissamme hallitsee.  Yhä useampi kuitenkin treenaa jo mieltään, tätä informaatio- ja energiamolekyylien ohjaajaamme.  Parannamme näin tietoisuustaitojamme, joihin luen myös itsehypnoottiset autosuggestiot eli affirmaatiot.  Voimme opetella oman tietoisuutemme ohjausta. Kesytämme härkämme.  Itsehypnoosiin meitä kannustaa ohellani amerikkalainen lääkäri ja psykolgi Elvira Lang.

Olen kolleegalta  kuullut, kuinka potilas on antanut itsehypnoosissa poistaa hampaan ilman puudutusta ja toimenpide sujui mukavasti.  Suomessa on tehty suuriakin leikkauksia hypnoosissa.  Hypnoosissa ei ole kysymys vain hypnoterapeutin taidoista vaan siitä kuinka syvälle hypnoosin ihminen voi itse itsensä saattaa. Vain 10 % pääsee syviin somnabulistisiin tiloihin, joissa suuretkin lääketieteelliset toimenpiteet ilman puudutusta ovat mahdollisia.  Henkilökohtaisesti en ole ollut koskaan mukana tällaisissa toimenpiteissä.

Keskityn tietoisuustaitojen opettamiseen.  Hypnoterapeutti on perimmiltään vain fasilisaattori, potilaan oman sisäiseen prosessiin kannustaja ja edesauttaja. Se että hypnologilla olisi joitain salaperäisiä voimia, on mystiikkaa. Toki minkä alan ammattilaisella tahansa saattaa olla manipulointitaitoja, mutta se on asia erikseen.

Uskon vakaasti, että ihmisellä itsellään on käytettävissä oma lähes rajaton tietoisuutensa, kunhan hän vain oppii ohjaamaan sitä. Kun jogit juoksevat tulisilla hiilillä ja hammas poistetaan ilman puudutusta, ollaan samojen tietoisuuden kykyjen äärellä. ”The strain of the pain is in the brain,” eli se, kuinka paljon kipu meitä rasittaa, riippuu aivoistamme, ei pelkästään ääreishermoston ärsytyksen suuruudesta.  Olen lukenut tutkimuksesta, jossa todettiin 2. maailmansodassa haavoittuneilla sotilailla olleen ihmeen vähän kipuja verrattuna loukkaantuneihin siviileihin. Ilmeisesti ilo, jota he kokivat päästessään pois rintamalta, auttoi heitä saamaan etäisyyttä kipuunsa. Tietoisuuden fokus siirtyi muualle.

Kun tietoisuustaitomme lisääntyvät, tajuamme, että voimme säädellä kipuamme tietoisuudellamme.  Huomaamme myös, ettei meidän tarvitse ottaa ympäriltämme tulevia negatiivisia suggestioita vastaan. Voimme itse määrätä, mihin tietoisuutemme keskitämme ja mihin sitä ohjaamme. Erityisesti meidän terveydenhuollon ammattilaisten tulisi pitää mielessä, että kielellämme emme pelkästään kuvaa todellisuutta, vaan myös muovaamme sitä.  Toisen ihmisen, erityisesti lääkärin, kielteiset ennusteet voivat olla itseään toteuttavia ennusteita, mikäli potilaat ottavat ne automaattisesti vastaan.

Monet terveydenhuollon ammattilaiset saattavat esimerkiksi toimenpiteiden yhteydessä sanoa, että ”nyt kirpaisee”,  ”nyt sattuu”.  Elvira Langin mukaan tämä on tarpeetonta. Joskus on hänen mukaansa jopa parempi olla hiljaa kuin antaa negatiivisia suggestioita.  Vaatii lääkäriltä taitoja olla realistinen, kannustava ja lumevoimia aktivoiva.  Itse ajattelen, että lääkärin puheellaan tulisi juuri vahvistaa lumetta, boostata ihmisen vastustuskykyä,  eikä heikentää sitä.

Tunnettua on sekin, että mikäli potilasta informoidaan lääkkeen sivuvaikutuksista, on suurempi todennäköisyys, että näitä nimenomaisia sivuvaikutuksia myös tulee. On haaste oppia kieli, jolla ei aktivoi potilaan negatiivisia oireita,  kipu- ja tunnetiloja. Kulttuurimme on täynnä kielteisiä suggestioita. Olen usein miettinyt, ettei ihmiselle ole hyväksi sauhutella tupakkaa, varsinkaan sellaista tupakkaa, jonka säilytyslaatikon kyljessä lukee, että ”tupakointi vaarantaa terveytesi”.  Ehdotankin, että tupakka-askin kylkeen voitaisiin vielä lisätä seuraava ylimääräinen lisävaroitus:  ”Tällaiset kielteiset suggestiot, mitä tupakka-askeihin liitetään, vaarantavat terveytesi.”

090320131271[1]

Hypnoosi ja itsehypnoosi hoitotyössä

Nykyään puuduttaessa yleensä sanon hammashoitoa pelkäävälle: Laitan pintapuudutusta, jonka jälkeen yleensä puudutus ei tunnu lainkaan.  Joskus voi tuntua pienen pieni pisto kuin hyttysen, mutta olen niin taitava puuduttaja, ettei yleensä tunnu juuri mitään, ehkä vain pientä kutittavaa tunnetta. Ja kas, yleensä puudutus menee kivutta.  Joskus jopa potilaat sanovat, ettei ikinä ole näin kivuttomasti puudutettu.  Luulen, että potilaitani sattuisi melko paljon enemmän, jos aina sanoisin:  Nyt sattuu, ja paljon sattuukin!

Hammashoidosta tuli mieleen mielenkiintoinen tapaus. Potilaat hyötyvät henkilökunnan tietoisuustaidoista. Eräs läheiseni kertoi seuraavan tarinan omasta hoidostansa. Kun potilas oli hammashoidossa, hoitaja, joka tiesi hoidettavan potilaan olevan jooganopettaja, oli kehottanut potilasta heiluttelemaan ja pyörittelemään hoidon aikana jalkateriään. Lisäksi hammashoitaja oli hieronut välillä potilaan otsaa, ”kolmatta silmää”.  Hoito oli sujunut mainiosti. Potilas oli erittäin tyytyväinen. Tällä kertaa rohkea hammashoitaja taisi olla tietoisesti läsnä potilaalle, ja osasi aistia potilaan henkilökohtaista todellisuutta erinomaisesti. On päivän selvää, etteivät kaikki potilaat olisi suosiolla antaneet kolmatta silmää hierottavaksi. Hyväksyvässä läsnäolossa joudumme aistimaan kunkin potilaamme ainutkertaista tarinaa.

Tänä päivänä pitäisi olla itsestään selvyys, että sairaaloissa ja hammashoitoloissa kannustettaisiin potilasta hankkimaan itselleen tietoisuustaitoja. Langin tutkimuksissa on todettu, että (itse)hypnoosimenetelmät voivat olla joissain tapauksissa tehokkaampia kuin esilääkkeet, eikä niillä ei ole lääkkeiden sivuvaikutuksia.  Voisi esittääkin perustellun kysymyksen, että pitäisikö potilaalle antaa tarjolle esilääkityksen vaihtoehdoksi itsehypnoosi- tai hyväksyvän läsnäolon opastusta ja vaikkapa nauhoitteita.

Valitettavasti  terveydenhuollon kulttuurimme on edelleen meillä Suomessa melkoisen takapajuinen. Olen kuullut hammaslääketieteen virallisista laitoksista ääniä, joissa sanotaan, ettei oikein ymmärretä miten tietoisuustaidot liittyvät hammaslääketieteeseen.  Ehkä olisi aika laajentaa avainasemassa olevien lääketieteellisten laitosten asiantuntijoiden ymmärrystä tietoisuustaidoista.

Joitakin neuvoja itsehypnoosiin

Potilaslähtöisen hoitamisen ytimessä on itseohjautuva potilas. Tietoisuustaidot ovat juuri niitä, joilla potilasta (ja lääkäriä) koulutetaan itseohjautuvaksi. Esimerkki. Kun olet hammaslääkärin tai lääkärin/sairaalan hoidossa, voit oppia hyödyntämään ympärilläsi olevia ääniä.  Annat itsellesi suggestioita: ”Ympärillä olevat äänet, mitä tahansa ne ovatkin, saavat tuntemaan minut yhä rennommaksi ja rennommaksi”.  ”Mitä tahansa minulle täällä sanotaankin, otan vastaan vain ne suggestiot, jotka ovat hyväksi minulle itselleni ja terveydelleni.” Voimme itse valita, mitkä suggestiot otamme vastaan ja mitä emme. Meiltä terveydenhuollon ammattilaisilta kun pääsee suustamme, muiden ihmisten tapaan, välillä aikamoisia sammakoita.  Huom. Älä sano mielessäsi itselläsi:  YRITÄN olla rento, vaan sano, tunnen oloni rennommaksi ja rennommaksi. Yrittämissuggestiot jäävät yleensä vain yrittämisiksi.

Jos pelkäät hammaslääkärin poran tuottamaa kipua, kannattaa ottaa usein, varsinkin tietoisuustaitoharjoitusten alussa puudutus, jotta et opi ankkuroimaan kipua ja poranääntä toisiinsa.  Tunnettuahan on, että kehomme on erinomainen oppija, se oppii nopeasti, että kipu ja poranääni kuuluvat yhteen.  Tämän jälkeen kehosi reagoi poran vinkumisesta jännityksellä jo odotushuoneessa. Paikallispuudutus antaa sinulle tarvittavaa tilaa harjoittaa mieltäsi. Voit puudutuksen jälkeen tehdä mielessäsi rentoutusharjoituksia itsellesi sopivilla suggestioilla.  ”Poran ääni vie minut yhä rennompaan ja mukavampaan olotilaan.” Usko tai älä, se toimii.  Jos olet piikkikammoinen, sekin on tavallisesti hoidettavissa.  Ilkeä puoleni minua on sitä mieltä, että jos hammaslääkärisi ehdottaa heti pikkikammosi hoitamiseen nukutusta, viisaampaa olisi, että kyseinen lääkäri laitettaisiin narkoosiin hoitosi ajaksi, ja joku toinen, sinulle hyväksyvästi läsnäoleva kolleega, hoitaa sinut.

Elvira Langilla näyttää olevan aikamoinen näyttö itsehypnoosimenetelmien käytöstä. Yritän olla tällä kertaa sen verran perinteinen lääketieteilijä, että laitan tähän Elvira Langn tutkimusluettelon ;). Koska raha tuntuu olevan päivän sana, on hyvä huomata että itsehypnoosimenetelmät näyttävät olevan jopa kustannustehokkaampia, ainakin radiologisissa toimenpiteissä, kuin perinteiset esilääkkeet. Ja päivän selvää on, että itsehypnoosi- ja mindfulnessmenetelmillä on vähemmän sivuvaikutuksia kuin esilääkkeillä. On halvempaa hieroa vaikkapa potilaan kolmatta silmää kuin pistää potilas narkoosiin.

  1. Lang, Elvira V., Cayte Ward, and Eleanor Laser. 2010. Effect of team training on patients’ ability to complete MRI examinations. Academic Radiology 17:18-23. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19734060. Full article for free download: http://www.academicradiology.org/issues/contents?issue_key=S1076-6332(09)X0012-7
  2. Lang, Elvira V., Cayte Ward, and Eleanor Laser. 2010. Effect of team training on patients’ ability to complete MRI examinations. Academic Radiology 17:18-23. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19734060. Full article for free download: http://www.academicradiology.org/issues/contents?issue_key=S1076-6332(09)X0012-7
  3. Lang, Elvira V., Eric G. Benotsch, Lauri J. Fick, Susan Lutgendorf, Michael L. Berbaum, Kevin S. Berbaum, Henrietta Logan, and David Spiegel. 2000. Adjunctive non-pharmacologic analgesia for invasive medical procedures: A randomized trial. Lancet 355:1486-1490. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10801169
  4. Lang, Elvira V., and Max P. Rosen. 2002. Cost analysis of adjunct hypnosis for sedation during outpatient interventional procedures. Radiology 222:375-382. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11818602
  5. Lang, Elvira V., Kevin S. Berbaum, Salomao Faintuch, Olga Hatsiopoulou, Noami Halsey, Xinyu Li, Michael L. Berbaum, Eleanor Laser, and Janet Baum. 2006. Adjunctive self-hypnotic relaxation for outpatient medical procedures: A prospective randomized trial with women undergoing large core breast biopsy. Pain 126:155-164. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2656356/?tool=pmcentrez
  6. Lang, Elvira V., Kevin S. Berbaum, Stephen Pauker, Salomao Faintuch, Gloria Maria Salazar, Susan K. Lutgendorf, Eleanor Laser, Henrietta Logan, and David Spiegel. 2008. Beneficial effects of hypnosis and adverse effects of empathic attention during percutaneous tumor treatment: When being nice does not suffice. Journal of Vascular and Interventional Radiology 19:897-905. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18503905
  7. Lang EV, Sood A, Anderson B, Kettenmann E, Armstrong E. Interpersonal and communication skills training for radiology residents using a Rotating Peer Supervision Model (Microteaching). Acad Radiol 2005; 12:901-908. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15953740

Jätä kommentti