Erään ”downshiftarin” vastaus Björn Wahlroosille

Björn Wahlroosin, ehkäpä humoristisen puolen, mielestä vapaa-aikaa pitäisi verottaa ja downshiftarit ovat tämän päivän kommunisteja. Downshiftaava Siirtolan Emäntä lähettää lämpimiä terveisiä Nallelle täältä Kuhmon perukasta, Kuumusta. Hän yrittää valottaa Nallelle hieman oman ”downshiftaamisensa” periaatteita.

Emännän mielestä downshiftaajan eli leppoistajan periaatteita ovat mm. seuraavat:

1)Downshiftaaja elää vähemmän kuluttavaa elämää, jossa hän pyrkii säästämään luonnonvaroja tuleville sukupolville. Hän ei ole ”kuluttaja” vaan hän on ”säästäjä”.

2)Puhdasrotuinen downshiftaaja ei laiskottele, hän vain tekee asioita, jotka vähemmän rasittavat luontoa. Hän esimerkiksi kerää ruokaa lähiluonnosta, hän tekee vapaaehtoistyötä, hän osallistuu kulttuurisen, aineettoman pääoman lisäämiseen esimerkiksi taiteen tekemiseen.

3)Downshiftaaja on irrottautunut statusstressistä. Eräs tärkeimpiä luontoa vahingoittavia ajattelumalleja on se, että ihminen samaistaa oman identiteettinsä ja sen arvon omistamiinsa materiaalisiin hyödykkeisiin. On vapauttavaa, kun ei tarvitse kadehtia naapurin kotielokuvateatteria, hänen Indonesian matkaansa tai minkkiturkkiansa.

4)Downshiftaaja tavoittelee oman itsensä ja luonnon kanssa harmonista elämää. Hän pohtii henkisiä ja hengellisiä kysymyksiä ja kuuntelee omaa sisäistä ääntään.

5)Downshiftaaja hoitaa terveyttään esimerkiksi kuuntelemalla juuri tätä sisäistä ääntään, pohtimalla ravintotottumuksiaan ja kunnioittamalla omaa sisäistä rytmiään. Kun useammat näin tekisivät, vähentyisi terveyspalveluiden tarve huimasti. Stressisairaudet kuormittavat tämänpäivän terveydenhoitojärjestelmäämme.

6)Downshiftaaja toteuttaa omia lahjojaan monipuolisemmin. Hän tavoittelee inhimillistä työkulttuurista muutosta, jossa ihmisen työtä ei yksipuolisteta liiallisessa määrin ja jossa huolehditaan työn oikeanlaisesta rytmityksestä, riittävästä työnohjauksesta ja kaiken työn arvostuksesta.Työ itseisarvona on downshiftarille tärkeää, eikä se ulkoinen status, jota se hänelle mahdollisesti tuottaa.

Siirtolan Emäntä ei siis laiskottele. Nykyään hänellä ei ole edes televisiota. Hän keskittyy kirjoittamiseen, lukemiseen, hyötyliikuntaan, ruumiillisen työhön, opettamiseen, haitarinsoittoon ja hammaslääkärintyöhönsä. Hän toteuttaa itseään monipuolisemmin kuin koskaan aikaisemmin. Jako työhön ja vapaa-aikaan onkin Emännän mielestä keinotekoinen ja seurausta siitä, että ihminen on leikannut itsensä irti aidosta elämästä.

Siirtolan Emäntä tiedostaa, että ”downshiftaaminen” ja ”downchillaaminen” ovat kaksi eri asiaa. Se, että Emäntä on vapaaehtoisesti ”köyhdyttänyt” elämänsä on siis täysin eri asia kuin se, että ihminen joutuu elämään köyhyydessä. Emäntä pitää kuitenkin tärkeänä, että länsimainen ihminen ei myisi köyhällekään tällaista rikkaan ihmisen kuluttavaa elämäntapaa jonakin tavoiteltavana elämäntapana.

Onko downshiftaaja Siirtolan Emäntä kommunisti? Ei, sitä hän ei ole. Hän on äänestänyt jotakuinkin kaikkia puolueita, vasemmistoliitosta kokoomukseen. Hänen mielestään todellisuus on moniääninen dialogi, jossa on kuunneltava yhä tarkemmin maailmankaikkeuden ääniä. Minkään nykyisen puolueen ideologia ei vastaa hänen poliittista kantaansa. Kaikki puolueet yhdessä vastaavat parhaiten Emännän poliittista kantaa.

Onko Siirtolan Emäntä idealisti? Luultavasti on. Asia on kuitenkin niin, että maailma muuttuu vain ihmisten kautta, joilla on uudenlaisia visioita maailmamme tulevaisuudesta. Tämän hetkiselle aineelliselle talouskasvulle, kestämättömälle kuluttamiselle ja kulutushyödykkeille rakentuva todellisuudessa eläminen kuluttajana vasta suurta illuusiota onkin. Kupla puhkeaa luultavasti nopeasti, jos kaikki downshiftaavat, mutta ehkä näin olisi parasta. Tällöin emme ehdi syödä etukäteen kaikkea lastemme ruokaa.

Ilman downshiftaamista kuplastamme kasvaa vielä isompi, ja sen puhkeamisella on vieläkin rajummat ja vakavammat seuraamukset. Tälla hetkellä Emännän mielestä tulisikin keskittyä pohtimaan entistä enemmän sitä, kuinka kuplamme puhkeamisen seuraukset minimoidaan. Tällaista työtä tekevät esimerkiksi ihmiset Aalto yliopiston ennakkoluulottomat ihmiset www.degrowth.fi :ssä.

19 thoughts on “Erään ”downshiftarin” vastaus Björn Wahlroosille

  1. Hyvä kirjoitus, mutta: jos kaikki downshiftaisivat, kulutus laskisi, ja sen jatkuvaan kasvuun perustuva talousjärjestelmämme romahtaisi. Tulisi lama, työttömyys räjähtäisi, kriisin varjolla leikattaisiin loputkin hyvinvointipalveluista ja tilanne olisi muutenkin katastrofaalinen, varsinkin köyhemmille. Rikkaat kyllä varmasti keksisivät kriisistä keinon rikastua lisää.

    Joten, eikö kannattaisi saman tien hankkiutua talousjärjestelmästä eroon? Mikä siinä kommunismissa niin kammoksuttaa? Yllä mainitut periaatteet sopisivat mainiosti kommunistiseen järjestelmään.

    1. Olen täysin samaa mieltä. Kuubassa vielä onneksi on jotain, mitä jenkkiläiset köyhät joutuvat hakemaan sieltä. Kuuba taitaa maapallon sen puoliskon ainoa valtio, missä vielä tasa arvo toimii, ja ainoa koko maailmassa.

    2. Olet väärässä. Ei voi ajatella yksinomaan niin että tietyntyyppinen talouskasvu olisi vain tuottavaa ja kannattavaa. downshoftaus ei mielestäni milläänlailla perustu yksinomaan tiettyyn tai ylipäätään talouskasvun karsimiseen yksioikoisena aatteena. Ajattelepa kuinka paljon ravintola-ala työllistää ja potentiiaalia olisi vielä tuhatkertaisesti lisättävä toisin kuin syöpäläisenä toimivat IT-alat jotka nostavat kohtuuttomasti yritysten kustannuksia vaikka niiden päätarkoituksen piti olla laskea niitä. Kommunismillä ei ole mitään tekemistä downshiftauksen kanssa kuten ei muillakaan poliittisilla suuntauksilla. Kaikkein ikävinstä on että downshiftaajista osa jo alkaa vetämään koko ajatusmallia ihan eri sfääreihin kuin mitä se oikeasti on kuten voidaan huomata uskonto ja ateismi suuntauksissa ettei voi olla yksinomaan vain jotain muuta kuin nämä kaksi. Jos olet eronnut kirkosta on jo aivopesty kaikki ajattelemaan että olet ateisti(on kyllä) muttei se tarkoita että taistelet uskontoa vastaan. Ei kaikki kirkosta eronneet ole pelkästään ateisteja jotkut ovat uskossa kylläkin mutteivät usko samalla lailla kuin kirkossa olevat. Huono esimerkki mutta tähän suuntaan mennään downshiftaamisessakin eli vääräoppisia tulee jotka vetää lokaan koko hyvä perusmallin eli sitoutumattomuuden niin poliittisesti kuin muutenkin. hyvä downshiftaaja voi olla kaupunkifriikki, tekee hyvää työtä kohtuupalkalla ja nauttii vapaa-ajasta mutta kuluttaa vain sen mitä oikeasti tarvitsee kuluttaa. Hänellä voi olla internetyhteys ja televisio tms. Kaikki viherpiiperrys mitä downshiftaamiseen tulee voi olla esim. väärikäsityksiä downshitaamisesta tai sitten siihen on jostain kumman syystä liitetty poliittisesti vihreä puolue. Nämä voi sekoittua aika monesti. Kaikki muu lieveilmiö on tietämättömyydestä ja ahneudesa johtuvia kateustekijöitä ja toisaalta pelko omista rikkauksista kuten liikemiesten puolelta voidaan olettaa. todellisuudessa downshiftaus lisää työpaikkoja ja jos kaikki ne joiden kesken vapautuvat työpaikat jaetaan downshiftaavat on päivän selvää että yhteiskunnan lieveilmöt vähenevät, koska kaikilla menee niin hyvin kuin tarkoitus on mennäkin. Mutta jos joku 8h tekevä haluaa luopua 4h se ei onnistu. Tästä pitää sitten huolta esim. SDP ja ammattiliitot. Dowsnhiftaajista aika usea joka tekee työtä varmaan siirtyy YTK:hon. Eli poliittiinen kytkös löytyy downsihtaamiseen vain sen uhaksi tuntevista tahoista jotka joko käsittävät väärin tai eivät osaa hyödyntää ajatelmaa yhteiskuntapoliittisesti. Downshiftaajan kannalta asialle on yksi ja sama mitä nämä tahot ajattelevat.

  2. Tämä downshiftaus on sellaista hyvinvoivien tätien söpöä hassuttelua kuten kirjoittaja myöntääkin. Punikkitatti on oikeassa siinä, että nykyisen kaltaisesta kilpalukapitalismista voisi vähitellen irtautua oikein tosissaan.

    Mutta hyvä alku erilaiselle elämäntavalle on tietysti tuo yritys elää vähemmällä eikä kerskakuluttaa tavaroita ja itseään. Tilanne tuskin räjähtäisi käsiin, vakka kaikki vähentäisivät kulutustaan ja nauttisivat hiukkasen elämästä. Töitä ei ole nykyäänkään kaikille eli työttömyys vain hiukan lisääntyisi, jos tyydyttäisiin kohtuuseen niin tavaroiden tuottamisessa kuin niiden kulutuksessa. Sitäpaitsi saattaisi olla niinkin, että työttömyys vähenisi, kun ihmiset tekisivät työssään lyhyempiä päiviä.

    Joka tapauksessa: ihmisillä on jo nyt liikaa tavaroita, jotka eivät kestä mitään ja uusia on muka jatkuvasti hankittava tilallle. Entäpä täysin käyttökelpoisen ruuan heittäminen roskiin… hyh-hyh!

  3. Puolisoni blogi on erityisesti tällä kertaa herättänyt kovasti huomiota, kiitos siitä osin Björn Wahlroosille. Nallella varmaan oli huumoria taannoisessa puheessaan, mutta itse valitettavasti olen joutunut tutustumaan ihmisiin, jotka ikäänkuin omalla helikopterilla golfkentälle lentäessään katsovat metsässä sieniä keräävää työtöntä, ettei tuo piruparka edes huomaa minua ja ennen kaikkea KUNNIOTA MINUA! Jollakin tavalla joidenkin alfaurosten ajatusmaailmaan vain tuntuu kuuluvan tarve kontrolloida kaikkea mitä muut ympärillä tekevät. Naisilla en ole tätä ominaisuutta niin paljoa huomannut.

    Nimimerkille ”Kiinan maatyöläinen” vastaan puolestaan, että oma nimimerkkini voisi olla Siirtolan Isännän ohella myös ”Kainuun maatyöläinen”. Kiinassa Sinulla on varmaan myös paljon työtä, mutta niin on täällä Kainuussakin. Ainoa perusmukavuus oli kolmen vuoden ajan sähkö, mutta nyt on saatu myös juokseva vesi. En tiedä siellä Kiinan maaseudulla, joudutteko vielä kantamaan veden kaukaakin, mutta tuskin teette sitä talvisin 40 asteen pakkasellakin. Mutta luulen teillä siellä Kiinan maaseudulla olevan kaikkien aikalailla tasavertaisia, jos kohta teidän kaupungeissa alkaa olla näitä omia wahlrooseja, jotka kaivannevat teidän kunnioitusta. Ohjeeni on: älä kunnioita heitä!

  4. Kirjoitus on hyvä ja asiat kannatettavia. Jos ihmiset miettisivät hankinnoissaan työllistämistä ja laatua, bulkkituotteiden kulutus vähentyisi. Se tuskin sekoittaisi taloutta.

  5. Björn Wahlroos ansaitsee kaiken kunnioituksemme! Kuka muu on voinut
    näin paljon kääntää kelkkaansa (takkiansa) kuin hän? Mikä on matka pik-
    kuviiksisistä banderollia heiluttavasta mielenosoittajasta nykytilaan?
    Hänestä, jota vietiin poliisin toimesta pois jonnekin (putkaan, ehkä pam-
    putettavaksi, tms?) Pienen isän SUURI poika. Joka myi KAIKEN aatteensa
    rahasta.
    Nyt, kun paikallinen maaseutu kokoontuu, niin HÄN saattaa astella sitä
    PUNAISTA mattoa pitkin punaisissa housuissaan sinne puhujakorokkeel-
    le. Joka sijaitsee hänen omalla tilallaan.
    Vaan missä se tasa-arvo, -vertaisuus ym. Kun puhutaan nyky-ajasta?
    Millaisia ns. johtajia, vaikuttajia, kouluttajia ynnämuita on saanut aikaan
    tämä/nämä yliopistomme ym?
    Tuurissako kaikki onnistuminen? Vaiko vasemmisto-stalinisti hihhulien
    varassa kaikki päättäminen? Näiden ihmisten, jotka eivät ole koskaan
    tehneen PÄIVÄÄKÄÄN kunnon töitä. Näinkö on mentävä?

  6. Kiva kirjoitus, mutta lähtisin epäilemään, että suurin osa noista periaatteista on nimenomaan niitä syitä miksi Nalle ei elämän leppoistamisesta välitä. Se vähentää kulutusta, kulutus pitää talouden pyörimässä (romahdukseensa asti). Taiteella ja luonnolla tuskin on Nallen kaltaiselle talousfasistille arvoa, paitsi jos niihin voi kiinnittää hintalapun.

    PS: Saanko muuten pyytää kaikkia leppoistajia puhumaan leppoistamisesta, eikä ”downshiftauksesta”. On nimittäin harvinaisen ärsyttävä termi. 🙂

  7. Jodå! Sanoisin, että upeasti kirjoitettu juttu! Tästä saisi muuten hyvän aiheen tv-ohjelmaan.

Jätä kommentti