Alkoholista apua eheytymiseen?

Lääkärisiskoni muistutti minua, että nykykäsityksen valossa suhteellisen pienetkin alkoholimäärät voivat lisätä rintasyövän uusiutumisriskiä. Tästä löysinkin erinomaisen motiivin lähteä pohtimaan alkoholinkäyttöäni.

Aloitin alkoholin käytön joskus teininä. Se alkoi viikonloppubiletyksestä ja tämä tapa jatkui pitkälle aikuisuuteen. Pikkuhiljaa keski-iässä alkoholin käyttöni on vähentynyt ikään kuin itsestään, mutta edelleen käytin lähes säännöllisesti muutaman kerran viikossa 1-2 lasia viiniä ja joskus juhlissa enemmänkin.

Candace B. Pert, Georgetownin lääketieteellisen yliopiston fysiologian ja biofysiikan tutkimusprofessori muistuttaa, että tämän päivän ihminen etsii epätoivoisesti kemikaaleista ”healing feelingiä”. Joillekin tällaisen eheyttävän kokemuksen haku voi tapahtua keinotekoisesti huumeiden ja alkoholin avulla. Pienessä nousuhumalassa maailma näyttäytyy monesti paljon miellyttävämpänä ja hauskempana. Voimme hetkeksi unohtaa kaikki ikävät asiamme, työpaineet ja hävitämme mielestämme oman rikkinäisyytemme. Kuten tiedämme, alkoholi on hyvin huono tapa hakea näitä eheyttäviä kokemuksia, koska tuskinpa meillä on toista kemikaalia, joka tuottaisi Suomessa niin paljon perhe- ym. väkivaltaa. Omainen, joka on käynyt menestyksekkäästi Minnesota-hoidon läpi muistuttaa, ettei ole mitään ongelmaa, jota alkoholi ei vielä pahentaisi. Omalla kohdalla huomaan, että parikin lasia alkoholia häiritsee pahasti unirytmiäni.

Kun ihminen oppii ilmaisemaan tunteensa ja tarpeensa, löytää hän itselleen elämästä eheyttäviä kokemuksia ilman kemikaaleja. Tämä ei aina ole hauska ja helppo tie. Oma polkuni on ollut pitkä ja monet itkut ja ahdistukset on tullut käytyä läpi. Silti tänä päivänä olen sitä mieltä, että juuri tämä matka on ollut elämäni mielenkiintoisin matka. Keskeinen osa eheytymistäni on ollut se, että olen alkanut avoimesti ilmaista kirjoittamalla tunteitani, myös niitä tunteita, jota tämän päivän materialispainotteinen yhteiskunnallinen arvoilmasto minussa herättää. Pert väittää, että kun tukahdutamme tai kiellämme aidot tunteemme, häiriintyy kehomme fysiologinen informaatiojärjestelmämme, ja se lakkaa tuottamasta mielihyväkemikaaleja, jotka ovat tärkeitä hyvinvoinnillemme. Trauma ja stressi ylikuormittavat sisäisen informaatiojärjestelmämme. Siksi kai monet bilettävät raskaan työrupeaman jälkeen? Oikeampi tapa poistaa stressiä olisi siirtyä työkulttuuriin, joka lakkaa ylikuormittamasta ihmisen sisäistä informaatiojärjestelmää. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että työ on mielekästä, omien arvojen mukaista ja siinä on riittävästi taukoja. Pert väittää edelleen, että on mahdoton ajatus, että lääkäri hoitaisi pelkästään ihmisen kehoa. Emme voi hoitaa pelkästään kehoa tai mieltä, koska niin vastavuoroisessa vaikutussuhteessa ne ovat toisiinsa.

En usko, että välttämättä alkoholi on suora syy rintasyövän uusimiseen, mutta se saattaa ehkä kierotietä olla sitä. Runsaasti alkoholia käyttävä ihmisen sisäiset tunneilmaisukanavat saattavat olla tukossa, ja ihmisen keho näin epätasapainoisessa tilassa. Toisaalta on hyvä muistaa, että joskus syövän syy voi olla ensisijaisesti geneettinen, eikä ihmistä tulisi lähteä syyllistämään puuttellisesta tunneilmaisutaidosta.  Eli uskon, että jokaisen sairauden takana on yksilöllinen kehomielitarinansa, jota tulee kunnioittaa.

Kun olen viime vuosina oppinut ilmaisemaan itseäni kirjoittamalla, huomaan, että alkoholi ei enää tuo minulle sellaista mielihyvää ja unohdusta, kun se on joskus tehnyt. Ikään kuin se tarve, mihin olen käyttänyt alkoholia on kadonnut. Sen käyttäminen on ollut minulle viime aikoina pikemminkin vanhaa tottumusta. Olen tehnyt päätökseni, että jos käytän alkoholia, on se harvinaista herkkua ja se kuuluu ainoastaan juhlapäiviin. Kukapa tietää, että ehkäpä olen tässä valmistelemassa itseäni absolutistiksi.

http://www.webmd.com/breast-cancer/news/20091210/alcohol-raises-risk-of-breast-cancer-recurrence

http://www.booky.fi/kirja/pert_candace/molecules_of_emotion_why_you_feel/9780684846347

2 thoughts on “Alkoholista apua eheytymiseen?

  1. Olen jo jonkin aikaa hahmotellut blogikirjoitusta juuri vähän aikaa sitten päättyneestä kokeilustani olla puoli vuotta ilman alkoholia. Kokemuksena aivan mahtava. Onnistuin tulemaan yhä vain enemmän sinuiksi itseni kanssa kohtaamalla selvinpäin tilanteita, joissa aina ennen alkoholi on ollut ikäänkuin tukena.

    Kiitos, kun kävit kommentoimassa. 🙂

Jätä kommentti